Energie besparen

Creatief energie besparen

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat de jaarrekening voor energie ongeveer 100 euro lager uit is gevallen dan in 2015. Een gemiddeld huishouden is zo’n 1672 euro per jaar kwijt aan gas en stroom. De gebruikelijke tips (de verwarming een graadje lager, spaarlampen) kennen de meeste mensen wel. Maar hoe kun je nu creatief energie besparen? Wij hebben een paar tips van installatieprofessionals verzameld.

Niet te lang opladen

Even de telefoon aan de lader, even de kruimeldief aan de lader, even de powerbank opladen; we laden eigenlijk de hele dag allerlei apparaten op. Dat is op zich geen ramp, maar het worden wel energievreters als je te lang oplaadt. Daarmee bedoelen we dat de batterij al vol is, maar de lader toch in het stopcontact blijft zitten. Wees slim en haal de stekker meteen uit het stopcontact na het opladen.

Nog een slimme tip: als je op vakantie gaat is het verstandig om de stopcontacten af te sluiten door de stekkers eruit te halen. Het kan bovendien lonen om het ventilatiesysteem en de boiler af te sluiten. Maak de koelkast en vriezer leeg en schakel deze uit. Koelkasten en vriezers slurpen energie!

Verbruik van warm water

In Nederland houden we ervan om overal warm water voor te gebruiken. Vooral lang en warm douchen is onze favoriete bezigheid. Voorzie de kraan van een perlator (een mondstuk voor kranen) en maak gebruik van een waterbesparende douchekop. Door korter te douchen en minder vaak een warm bad te nemen kun je ook energie besparen.

Ga je een nieuwe boiler, geiser of ketel laten installeren? Laat deze dan zo dicht mogelijk bij de plaatsen waar het meeste water verbruikt wordt installeren. Het warme water hoeft dan niet onnodig veel afstand af te leggen, waardoor warm ook echt warm blijft. Maak gebruik van een tijdschakelaar op een close-in boiler, zodat de waakvlam uit gaat op het moment dat er geen warm water nodig is.

Energie besparen met verlichting

Kies voor lampen met een lager wattage. Natuurlijk kun je het best kiezen voor led-lampen, maar nog beter is gebruik te maken van het daglicht. Wie binnenkort gaat renoveren of verbouwen kan bijvoorbeeld beter dakramen, lichtkoepels en lichtstraatmodules laten plaatsen. Die zorgen voor extra daglicht in huis en bieden ook nog eens extra zonnewarmte. Het is belangrijk te kiezen voor glas met een hoge isolatiewaarde.

Goed isoleren

Noemden we het woord ‘isolatiewaarde’? Jazeker! Goed isoleren is één van de beste tips om energie te besparen. Volgens Natuur en Milieu kan een gemiddeld huishouden daarmee wel 550 euro per jaar besparen. PanelWizard deed eens onderzoek naar hoe bereid Nederlanders daartoe zijn. Uit het onderzoek bleek dat Nederlanders best iets aan de isolatie willen doen als ze daarmee geld kunnen besparen.

Zorg daarom voor een goede isolatie van het dak, de gevel en de spouwmuren. Op die manier gaat er minder warmte verloren. Je doet er bovendien goed aan om enkel glas zoveel mogelijk te vervangen door dubbel glas of HR++ glas. Je bespaart zo op stookkosten en het levert extra comfort. Een goed geïsoleerd huis laat geen kou bij de ramen door, je hebt geen last meer van beslagen ruiten en er komt minder lawaai van buiten.

Isoleren is helemaal niet zo ingewikkeld. Gordijnen kunnen al helpen om de warmte binnen te houden. Het compleet isoleren van de woning kan aardig kostbaar zijn. Glasfolie is een goedkope oplossing.

Inzicht krijgen

Om optimaal te kunnen besparen moet de verbruiker zich eerst bewust worden van hoeveel energie hij of zij eigenlijk gebruikt. Daarom hebben onderzoekers van MIT een sensor ontwikkeld, waarmee consumenten apparaten die veel energie verbruiken kunnen herkennen. De gedachtegang is simpel: ‘Als mensen weten hoeveel apparaten verbruiken en wanneer, dan wordt op energie besparen eenvoudiger.’

Een slimme thermostaat biedt ook veel meer inzicht. Een slimme thermostaat is gekoppeld aan een slimme meter in de meterkast en volgt nauwkeurig hoeveel energie er verbruikt is. Door te weten welke apparaten veel stroom verbruiken, kan er flink bespaard worden. Vooral op het gebied van verwarming van huizen valt er nog een inhaalslag te maken. Gemiddeld valt daarop wel 150 euro per jaar te besparen.

1 Comment

  1. De ketelaar Beantwoorden

    Mooi artikel en dank voor de goede tips!

    Gr.
    Martijn

Laat een reactie achter