De lampen aan laten staan is energieverspilling

Wie doet het meest aan energieverspilling?

De lampen uitdoen, de opladers uit het stopcontact halen, de verwarming een graadje lager zetten… Het zijn allemaal energiebesparende maatregelen die we heel eenvoudig vergeten. Tweederde van ons geeft toe deze handelingen wel eens te vergeten, blijkt uit onderzoek van HIER Klimaatbureau. Wie verspilt eigenlijk de meeste energie? En waaraan verspillen we energie?

Energieverspilling: een mannending?

Als we naar het onderzoek kijken, zien we dat Nederland relatief veel stroom verkwist aan apparaten die onnodig aan staan. Uit het onderzoek blijkt dat vooral mannen de grootste energieverspillers zijn. Ze vergeten veel vaker apparaten uit te zetten dan vrouwen.

HIER vroeg aan 3000 mannen en vrouwen: “Vergeet u wel eens een apparaat uit te zetten?” Van de vrouwen geeft 40 procent aan nooit onnodig energieslurpende apparaten aan te laten staan. Bij de mannen is dat slechts 26 procent. Mannen kunnen dus nog wel wat energiebewuster worden.

De leeftijd

Volgens de onderzoekers van hier vergeten vooral jongeren vaak apparaten uit te zetten. Uit de cijfers kun je opmaken dat de vuistregel: ‘Des te jonger je bent, des te vaker je vergeet een apparaat uit te schakelen’ geldt. In de leeftijdscategorie 18 tot 24 jaar zet slechts 18 procent een apparaat uit als hij of zij het niet nodig heeft.

55+’ers zijn veel energiezuiniger. 53 procent van deze groep zet apparatuur uit als het niet nodig is. Wat ook opmerkelijk is: gezinnen met een laag inkomen doen beter hun best om energie te besparen. Gezinnen met een twee keer modaal inkomen verspillen veel energie doordat ze regelmatig vergeten apparaten uit te schakelen.

Meest energiezuinige regio

De meest energiezuinige regio is Noord-Brabant. Maar liefst 44 procent van de inwoners vergeet nooit een apparaat uit te zetten. Ook in Overijssel en Zuid-Holland gaat het best goed; daar liggen de percentages rond de 37 procent en de 34 procent.

De provincie met de meeste energieverspilling van Nederland is Drenthe. 21 procent van de inwoners zet daar een apparaat uit als het niet meer gebruikt wordt. We zijn erg benieuwd naar de uitkomst onder vrouwelijke 55+’ers uit Noord-Brabant en zelfs daar is antwoord op!

Zij besparen energie

De beste energiebespaarders zijn namelijk Brabantse vrouwen van 55 jaar een ouder met een benedenmodaal inkomen. Zij vergeten zelden apparaten uit te zetten en geven daarmee een goed voorbeeld voor anderen.

Waaraan verspillen we energie?

Waaraan verspillen Nederlanders de meeste energie? Ook op die vraag geeft het onderzoek antwoord. De grootste boosdoener is de oplader. Een vijfde van de ondervraagden laat de oplader ongebruikt in het stopcontact zitten. Daarnaast blijft ook de computer vaak onnodig aan staan: in 14 procent van de gevallen.

Verlichting is de hekkensluiter van de top drie. 10 procent van de consumenten laat het licht branden in een kamer die niet gebruikt wordt. Dat is jammer, want dat is één van de grootste energieverbruikers in huis. Een gemiddeld huishouden betaalt ongeveer 100 euro per jaar voor de verlichting.

Energie besparen

Om energie te besparen is het een goed idee om gloeilampen te vervangen door spaar- of led-lampen. Ook bij led-lampen is het verstandig om ze uit te zetten als de ruimte niet gebruikt wordt. Wie voor de veiligheid een lampje wil laten aan staan, of het simpelweg altijd vergeet, kan een bewegingssensor gebruiken.

Nog meer handige besparingstips vind je op EnergieActie.net. Zo kun je bijvoorbeeld lezen hoe je energie kunt besparen met je koelkast of hoe de tuin geld oplevert.

Overstappen

Door over te stappen kan veel geld bespaard wordt. Het is niet ingewikkeld om over te stappen. Veel Nederlanders zijn bang dat een overstap niet slaagt, maar dat is onterecht: de meeste energieaanbieders bieden zelfs een overstapservice waarbij het oude contract door de nieuwe aanbieder wordt opgezegd. Het nieuwe contract gaat dan na het aflopen van het oude contract in.

Het overstappen naar een andere energieaanbieder kan een besparing van wel 350 euro per jaar opleveren. Houd de welkomstaanbiedingen in de gaten en stap ieder jaar over. Zo profiteer je maximaal.

Laat een reactie achter