Eigen energiecoöperatie

Een energiecoöperatie: waarom?

Nederlanders starten steeds vaker een lokale energiecoöperatie. Ze kopen samen zonnepanelen en verduurzamen lokale gebouwen en organisaties. Maar hoe doet zo’n energiecoöperatie dat? Wat voor besparing levert dat op? En is het misschien nuttig om zelf een energiecoöperatie te starten? EnergieActie.net gaat op onderzoek uit.

Energie opwekken met een energiecoöperatie

Sinds 1 januari 2014 zijn er steeds meer energiecoöperaties opgericht. Met zulke verenigingen kunnen meer personen profiteren van zonne-energie. Het voordeel is namelijk dat iedereen kan profiteren van de zonnepanelen die op andermans dak liggen. Het is daarmee vooral voordelig voor mensen die geen geschikt dak hebben voor eigen zonnepanelen.

De aanschaf van zonnepanelen is soms kostbaar, en daarom kiezen steeds meer Nederlanders ervoor om ze samen aan te schaffen. De oprichting van een energiecoöperatie lijkt dan voor de hand te liggen.

Waarom?

Als een club mensen ieder voor zich zonnepanelen koopt, worden zij zelf eigenaar van de panelen. Daarmee is wat papieren rompslomp gemoeid. Dat wordt eenvoudiger als zij aangesloten zijn bij een energiecoöperatie. Een samenwerkingsverband wordt namelijk gezien als een rechtspersoon. Niet de koper zelf, maar de organisatie wordt dan de eigenaar van de zonnepanelen.

Dat gaat als volgt: de leden van een coöperatie storten geld naar de kas. Daarmee kan de vereniging zonnepanelen aanschaffen. De leden krijgen in ruil voor hun storting een certificaat. Ze worden certificaathouders. Het grote voordeel is dat de leden niet persoonlijk aansprakelijk zijn. De risico’s van de investering worden kleiner.

Wat doet een energiecoöperatie?

Een energiecoöperatie werkt energie op. Meestal gebeurt dat aan de hand van zonnepanelen, maar er zijn ook tal van andere mogelijkheden om samen energie op te wekken.

Met de opwek van energie verdient het collectief geld. Dat geld wordt verdeeld onder de certificaathouders. Wie het meest heeft ingelegd, krijgt het grootste deel. Op die manier wordt het aantrekkelijk om zonnepanelen aan te schaffen: de kans dat de investering wordt terugverdiend, wordt groter. Samen sta je immers sterker.

Wat levert het op?

Hoeveel een energiecoöperatie opbrengt, hangt maar net af van de grootte ervan. Hoeveel mensen doen mee? Hoeveel wekken ze op? Hoeveel wordt er geïnvesteerd? Wie heeft het grootste deel?

Wat duidelijk is, is dat een samenwerkingscollectief niet wordt aangemerkt als onderneming. Daarom hoeft er geen vennootschapsbelasting betaald worden. Het is een investering in box 3, waarover de leden 1,2 procent belasting betalen. Fiscaal heeft het dus ook nog wat voordelen.

Hoe verdienen we ermee?

Er is altijd belangstelling voor zonne-energie. Energieleveranciers willen de opgewekte energie graag opkopen. Daarom ontvangt de coöperatie voor iedere opgewekte kilowattuur een vergoeding van een energieleverancier. Een kilowattuur zal gelijk staan aan ongeveer 5 eurocent.

Zelf een coöperatie oprichten?

In Nederland mag iedereen zelf een coöperatie oprichten. Dat moet wel officieel gebeuren. Dat betekent dat er een notariële akte moet komen, die door minimaal 1 persoon is ondertekend. Het wordt dan een bedrijf dat is aangemeld bij de Kamer van Koophandel. Als vorm geldt ‘Coöperatie UA’. ‘UA’ staat voor ‘Uitgesloten Aansprakelijkheid’, waardoor de leden niet aansprakelijk zijn.

Het is een echte organisatie, dus jaarlijks vindt er tenminste één keer een algemene vergadering plaats. Daarnaast moeten er jaarcijfers opgesteld worden en publiek gemaakt worden. Ook is er een officieel bestuur. Deze certificaten worden via een notariële akte vastgelegd en uitgegeven.

Vereisten

Naast de oprichting, zitten er ook aan de opwek zitten wel wat haken en ogen. Zo moet op de opwekking in de buurt plaatsvinden. Daar onder verstaat de overheid: binnen de eigen postcoderoos. Als de postcode bijvoorbeeld ‘9611’ is, gelden ‘9612’, ‘9681’ en ‘9651’ ook nog binnen ‘de nabijheid’.

Daarnaast moeten alle leden kleinverbruikers zijn. Dat wil zeggen dat men niet meer dan 10.000 kilowattuur per jaar verbruikt. Het gemiddelde gebruik van een Nederlands gezin ligt op 3.500 kilowattuur, dus voor de meeste huishoudens zal dat geen enkel probleem zijn.

Laat een reactie achter