Energie besparen in de tuin

Energie besparen in de tuin

‘Energie besparen in de tuin’: dat klinkt als iets onmogelijks of misschien zelfs als volstrekte onzin. Bij ‘energie besparen’ denken de meeste mensen vooral aan bespaartips voor binnen het huis. Toch valt er buiten nog genoeg winst te behalen. Hoe je buiten te werk gaat, heeft namelijk invloed op de energierekening binnen.

Energie besparen met planten

Wie de tuin slim indeelt, kan veel energie besparen. Kijk niet alleen naar welke planten je mooi vindt, maar ook naar de functie er van. Een heg, druivenstruik of boom kan een energiebesparing opleveren.

Denk bijvoorbeeld aan een muur waar de wind vaak opstaat. Door de kou op de muur wordt het binnen ook al gauw koud. Door een heg te plaatsen, koelt de muur minder snel af en blijft het binnen wat langer aangenaam. Op die manier bespaar je stookkosten.

Het werkt andersom ook. Een druivenstruik kan ervoor zorgen dat een muur minder warm wordt. Het blijft dan koeler in huis. De airco of ventilator kan dan een tijdje uitblijven. Bijkomend voordeel is dat de druiven lekker zoet worden en je de hele zomer bespaart terwijl je de heerlijkste druiven uit eigen tuin kunt eten.

Huishoudens met een tuin op het zuiden doen er goed aan daar een boom te planten. Die boom zorgt in de zomer namelijk voor extra schaduw, waardoor het huis koel blijft. Vergeet de boom niet aan het eind van de zomer te snoeien. Er komt dan in de winter juist weer extra zonlicht in huis.

De zon als natuurlijke opwekker

Dat zonnepanelen geld opleveren, weten we allemaal. De zon is een gratis energieleverancier. Maak er gretig gebruik van door bijvoorbeeld de overkapping van het terras vol te leggen met doorzichtige zonnepanelen. Op zomerse dagen is het zonlicht in huis dan niet zo fel, terwijl er wel energie wordt opgewekt.

De zon kan zelfs voor stroom voor een complete oven zoeken. Leuk voor wie het barbecueën even zat is, maar wel buiten wil eten. Er zijn veel websites die uitleggen hoe je zelf een ‘solar cooker’ maakt. Daarmee kun je temperaturen tot wel 150 graden behalen. Gratis je eten verwarmen: mooier kan het niet.

Onnodige apparaten uit

Veel Nederlandse huishoudens hechten een enorme waarde aan de tuin. Niet zo gek: je zit er voor je ontspanning. Om helemaal tot rust te komen plaatsen mensen vaak een fonteintje, sfeerverlichting of een terrasverwarmer.

Helaas begint daar ook veel verspilling. Denk maar aan een vijver met pomp die dag en nacht aanstaan. Dat is onnodig. Door de pomp af en toe uit te zetten kun je vele euro’s besparen. Hetzelfde geldt voor een fonteintje of waterval. ’s Nachts kijkt daar niemand naar, dus kan deze prima uit. Een tijdschakelaar kan wonderen doen.

Als de temperatuur daalt zet men vaak een terrasverwarmer aan. Zo’n apparaat kost enorm veel energie en zorgt voor een fors hogere energierekening. Het is zonde van het geld, want een dikke trui aan of een deken om heeft precies hetzelfde effect.

Schijnt de zon buiten? Dan kan de droogmachine best een tijdje uit. Een droger verbruikt namelijk veel energie. Dat is erg zonde in de zomer, want door de was buiten in de zon te hangen, kan er flink bespaard worden. Jaarlijks kost de droger ons namelijk 100 tot 225 euro (Bron: Greenem).

Verlichting

Het is een goed idee tuinverlichting op zonne-energie te kiezen. Bij sommige energieacties worden dit soort energiebesparende artikelen al aangeboden.

Wie toch de oude verlichting wil blijven gebruiken, kan het best een tijdschakelaar aanschaffen. De lampen blijven dan ’s nachts niet onnodig branden. Lampen die helemaal uit staan verbruiken geen energie. Daarom is de tijdschakelaar een handig middel.

Denk er daarnaast ook aan om de sfeerverlichting op het terras te vervangen. Spotjes en halogeenlampen verbruiken veel energie. Hang liever ledlampen op. Deze zijn veel energiezuiniger.

Laat een reactie achter