energie besparen verlichting

Energie besparen op verlichting

Een van de grootste onderdelen van uw energierekening is de verlichting van en rondom uw huis. Er zijn mogelijkheden om hierop te besparen. We geven u een zo compleet mogelijk overzicht.

Een energiezuinige lamp

Gloeilampen zijn zo langzamerhand zeldzaam. Ze zijn haast niet meer te koop. Gelukkig zijn er veel energiezuinige alternatieven. Bijvoorbeeld spaarlampen of ledlampen. Hiermee kunt u eenvoudig veel energie (en dus geld) besparen. Een echte koploper op het gebied van de energiezuinige lamp is nog niet echt gevonden. Toch lijken spaarlampen de voorkeur te krijgen wanneer het gaat om energie besparende verlichting. We bespreken:

Spaarlampen

Zoals aangegeven hebben spaarlampen hoogstwaarschijnlijk de meeste energiebesparing. Er zijn echter ook nadelen waar u rekening mee moet houden wanneer u uw huis wilt voorzien van dit soort energiebesparing.

  • Spaarlampen starten niet snel op
  • Een dimmer is vaak niet afgestemd op een spaarlamp
  • Een gloeilamp is gezelliger
  • Zijn gevoeliger voor het aan- en uitzetten
  • Zijn vaak gevoelig voor kou en bevatten kwik

Toch is er ook veel goeds aan de spaarlamp. Zo gebruikt een spaarlamp tot wel 80% minder energie dan een gloeilamp en gaat een spaarlamp tot wel 10 keer zo lang mee. Maar wat en wanneer bespaart u precies?

Spaarlamp buiten gebruiken

Zoals eerder aangegeven is het nadeel van een spaarlamp dat deze gevoelig is voor kou. Om die reden hebben spaarlampen die buiten worden gebruikt bij voorkeur een gesloten armatuur. Hierbinnen laadt de lamp zichzelf op. Is dat niet het geval, dan daalt de lichtproductie. Soms met een kwart tot helft. Er zijn speciale buitenlampen beschikbaar die minder tempratuurgevoelig zijn.

Een spaarlamp kan breken. Zorg ervoor dat de spaarlamp (bijvoorbeeld bij vervanging) niet breekt. Indien de spaarlamp breekt dient u de kamer of ruimte te ventileren. Wij raden u aan het glas niet aan te raken en het voorzichtig op te ruimen. Hierbij dient u geen stofzuiger te gebruiken. Die zorgt namelijk voor een verspreiding van het kwik. Voer de zak waarin u de scherven gooit direct af, dan blijft de concentratie van kwik minimaal. Om te voorkomen dat uw spaarlampen breken kunt u voor een extra bolletje kiezen. Soms zit daar een siliconenrubbertje omheen. Hierdoor kan de spaarlamp beter tegen stoten.

Ledlampen

Een ledlamp is zuiniger dan een gloeilamp. Een spaarlamp is zuiniger maar in tegenstelling tot spaarlampen zijn ledlampen snel opstart baar en kunnen ze aangesloten worden op een dimmer. Een voordeel van een ledlamp is dat deze langer meegaat dan een spaarlamp (ja, nog langer dan 10 keer ten opzichte van een gloeilamp). De lichtopbrengst is weliswaar minder, afhankelijk van het gebruik kan dit voordelen bieden (zoals meer gezelligheid). Ledlampen zijn duur in aanschaf maar de voorspelling is, is dat ledlampen over een paar jaar een verstandigere keuze zijn.

Halogeen

Een halogeen lamp is een zuiniger en meer betaalbaar alternatief voor de gloeilamp. Kies dan wel een halogeen met schroeffitting. Die zijn voor 230 volt ongeveer ¼ zuiniger en geven een leuker aanzicht dan de spaarlamp.

TL-lampen

Een TL lamp is vaak groot en geeft niet bepaald een sfeervolle verlichting. Toch zijn ze gemaakt volgens hetzelfde principe als spaarlampen en leveren daarom vaak een energiebesparing op.

Energie bespaartips: verlichting
Een tip waarop u kunt besparen op uw rekening is door het toevoegen van een timer op uw lampen. Hierdoor voorkomt u dat een lamp onnodig brandt. Dit raden we vooral aan op plekken waar uw vaak afwezig bent. Daarnaast is het raadzaam een timer op sfeerverlichting toe te passen. Een schakelstekker hebt u nodig bij een halogeenlamp, als transformator. De lamp verbruikt dan enkel stroom wanneer de stekker gekoppeld is aan een stopcontact (ook wanneer u geen gebruik maakt van de verlichting).

Nog een tip om te besparen: een bewegingsmelder. Wilt u enkel verlichting in de aanwezigheid van een persoon? Dan is een bewegingsmelder een zeer goede oplossing. Een belangrijke noot dient gemaakt te worden: spaarlampen zijn uitgesloten van een bewegingsmelder. Dat is namelijk niet mogelijk. Er zijn wel spaarlampen die uitgaan bij licht en aan gaan in het donker. U dient dan een spaarlamp met lichtsensor te hebben.

Laat een reactie achter