Energiecontract verlengen of overstappen

Energiecontract verlengen of overstappen?

Als het eind van je energiecontract in zicht komt, stuurt de energieleverancier je meestal een brief met daarin een verlengingsaanbod. Daarmee hoopt de energieaanbieder nog een (paar) jaar klanten aan zich te kunnen binden. Is het verstandig gebruik te maken van zo’n aanbod of is overstappen een betere optie?

Wat is een verlengingsaanbod?

Aan het eind van de contractduur krijgen afnemers van energie vaak een verlengingsaanbod. Dat is een aanbieding die alleen geldt als de afnemer het huidige contract verlengt. Vaak krijgt men extra korting of wordt er een cadeau aangeboden.

Voor het nieuwe contract gelden nieuwe tarieven en voorwaarden. Deze tarieven kunnen hoger liggen dan het gebruikelijke tarief of tarieven van andere aanbieders.

Waarom krijg ik een verlengingsaanbod?

Energiemaatschappijen sturen steeds vaker een verlengingsaanbod. Dat komt doordat het wettelijk zo geregeld is dat het contract een bepaalde looptijd heeft. Voor contracten die voor ‘onbepaalde tijd’ zijn, geldt dat het contract maandelijks opzegbaar is. Nadat een contract van één of meerdere jaren is afgelopen, wordt de afnemer van energie automatisch overgezet op een contract voor onbepaalde tijd.

Dat is nadelig, want zo’n contract is vaak duurder en de tarieven zijn variabel. De kosten zijn dus nooit echt te voorspellen. Daarom doen veel energiemaatschappijen een verlengingsaanbod. Daarnaast willen de leveranciers natuurlijk niet dat klanten vertrekken. Let op: je bent nooit verplicht om op het aanbod in te gaan.

De tarieven

Wanneer spreken we van een goed aanbod? Dat ligt maar net aan jouw wensen. De één wil graag lagere tarieven, de ander gaat voor een aanbod voor groene, duurzame energie. Anderen zijn verkocht als ze slimme meters of andere gadgets krijgen.

Loyaliteit moet beloond worden, maar de meeste verlengingsaanbiedingen zijn qua prijs niet zo scherp. De kans is groot dat een andere energieaanbieder je een scherper tarief kan bieden. Wie tevreden is over zijn energieaanbieder en graag iets meer betaalt voor een goede klantenservice, kan besluiten toch op het aanbod in te gaan.

Energie vergelijken

Alvorens een beslissing te nemen is het goed om energie te vergelijken. Vergelijk het verlengingsaanbod met de tarieven van andere energieaanbieders. Voor welk tarief wil de huidige aanbieder straks energie aanbieden? Welke tarieven bieden anderen? Wat staat er in de voorwaarden? Want ook daar kun je behoorlijk van profiteren.

Over het algemeen kunnen we stellen dat veel mensen niet ingaan op een verlengingsaanbod, maar de keuze maken om over te stappen. Dat komt doordat energiemaatschappijen vaak interessante energieacties hebben met interesse welkomstpremies- en cadeaus.

’Kale’ prijzen

Let bij het vergelijken op hoe de tarieven tot stand komen. Gaat het om een prijs exclusief of inclusief btw? Is het een all-in tarief of een kaal levertarief? Met ‘kale’ prijzen bedoelen we dat er nog overheidsbelastingen bovenop komen.

Let altijd op de kleine lettertjes en bekijk de voorwaarden. Zet dan de verschillende aanbieders op een rijtje. Op die manier kom je er achter of je beter kunt ingaan op het aanbod van de huidige aanbieder of beter kunt overstappen naar een andere energiemaatschappij.

Nog meer besparen

Veel consumenten vragen zich af of ze een betere deal kunnen krijgen en bellen de energieleverancier. Meestal worden ze teleurgesteld: een betere deal zit er niet in. Daarom is het vergelijken van energie een goede keus.

Energievergelijkers hebben namelijk afspraken met energiemaatschappijen. Daardoor kunnen ze lagere prijzen aanbieden. Daarnaast concurreren de energiemaatschappijen direct met elkaar via een vergelijkingssite. Vergeet zeker niet de energieacties te bekijken en mee te nemen via de vergelijking.

Overstappen?

Er zijn nog heel wat Nederlanders die al jaren bij dezelfde aanbieder zitten. Dat is jammer, want vaak valt er tot wel een paar honderd euro te besparen bij het overstappen. Vooral ouderen vinden het overstappen eng. Ze zijn bang dat er iets mis kan gaan.

Overstappen is helemaal veilig. Vaak biedt de nieuwe aanbieder overstaphulp en helpt de aanbieder om het contract bij de oude aanbieder op te zeggen en de verhuizing naar de nieuwe aanbieder door te zetten. In sommige gevallen valt wel tot 300 euro te besparen. Het zou zonde zijn dat aan je voorbij te laten gaan. Lees deze overstaptips om het overstappen zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Laat een reactie achter