LED Verlichting

Energiezuinige verlichting

Een gloeilamp kan in 2016 echt niet meer. Het vervangen ervan is een goed idee, zelfs als de lamp nog prima werkt. Spaarlampen en led verlichting zijn namelijk een goede manier om energie te besparen. Het kan een besparing tot wel 30 euro per jaar opleveren.

Besparen op de energiekosten

Door de gloeilampen te vervangen door spaarlampen of led verlichting, kun je wel 30 euro per jaar op de energierekening besparen. Het is niet alleen goed voor je energierekening, maar ook voor het milieu. Niet voor niets zijn de lampen de afgelopen jaren uit de winkels verdwenen. Hetzelfde geldt voor halogeenlampen.

Toch hebben nog best veel huishoudens deze energieverslindende lampen in huis. Een huishouden heeft gemiddeld nog 11 gloeilampen en 12 halogeenlampen hangen. Daar kan dus een aardige besparing behaald worden.

Is zuinige verlichting duur?

De afgelopen jaren was het grootste bezwaar tegen de aanschaf van energiezuinige lampen dat ze zo duur zijn. Dat is inmiddels allang niet meer zo. Energiezuinige lampen zijn in de aanschaf iets duurder dan gloeilampen. Maar als je let op het stroomverbruik en de levensduur van een energiezuinige lamp, ben je onder de streep toch goedkoper uit.

Over het algemeen gaan led lampen 20.000 branduren mee. Een gloeilamp gaat maar 1.000 branduren mee. Je moet de aanschafkosten van een gloeilamp dus eigenlijk keer 20 doen om deze te vergelijken met een led lamp. Daarnaast bespaar je jaarlijks op elektriciteitskosten.

Niemand in de kamer? Doe de lampen uit

Het is zonde om te lampen te laten branden als je de kamer verlaat. Dat is directe verspilling. Je kunt het best de verlichting uitdoen als je weggaat. Voor ruimtes waar je vaak in- en uitgaat, kun je het best een licht- of bewegingssensor plaatsen. Het licht gaat dan vanzelf uit.

Veel mensen denken dat het in- en uitschakelen van lampen meer stroom kost dan als de lampen blijven branden. Dat is onzin: het verbruik wordt er zeker niet hoger van. Het zorgt wel voor slijtage van de lamp.

Kiezen voor de juiste lamp

Ga je over op spaarlampen? Heel goed, maar je moet wel op een paar zaken letten. Een energiezuinige lamp heeft namelijk andere eigenschappen dan een gloei- of halogeenlamp. Let bijvoorbeeld op de lichtkleur. Informatie daarover staat op de verpakking. Soms is een lichtkeur namelijk meer blauw dan wit, of juist meer geel. Het kan zijn dat de lamp dan niet geschikt is voor de plek waar je deze wilt gebruiken.

Helemaal geen lamp

De beste lamp is helemaal geen lamp. Probeer het liefst daglicht zo optimaal mogelijk te benutten. Je hebt dan veel minder verlichting in huis nodig.

Om optimaal daglicht te benutten, is het goed om eerst naar de indeling van de woning te kijken. De ene kamer heeft meer daglicht dan de ander. Een kamer met veel daglicht is ideaal voor werken, klussen en andere activiteiten waarvoor je veel licht nodig hebt. Zet je werkplek dicht bij een raam.

Geef daarnaast de muren, plafonds en vensterbanken een lichte tint. Daardoor lijkt de kamer al een heel stuk lichter. Bij een zware muur is het heel verleidelijk een lampje neer te zetten. Dat hoeft dan niet meer.

Als je toch eens de kamer opnieuw gaat inrichten, heb je de perfecte kans om eens kritisch te kijken naar de verlichting. Bij de aanschaf van een keuken of badkamer is het goed te kijken of er niet meer lichtpunten zijn dan je nodig hebt.

Lampen afdanken

Een spaarlamp is zuinig, maar is niet onverwoestbaar. Spaarlampen en tl-lampen horen bij het klein chemisch afval. Er zit namelijk kwik in. Je kunt, net als tl-buizen, spaarlampen en led lampen gratis inleveren bij de winkelier, zodra je een nieuwe koopt. Je kunt de lampen ook afdanken bij de milieustraat van de gemeente. Bij deze inleverpunten worden de lampen milieuvriendelijk verwerkt.

Laat een reactie achter