Hierdoor gaat je energierekening omlaag

Hierdoor gaat je energierekening omlaag

Veel consumenten werden deze maand positief verrast. Per 1 juli gingen de variabele energieprijzen omlaag. Dat scheelt al snel zo’n 100 euro per jaar op de energierekening. Waardoor daalt de prijs nu opeens? En blijft het zo? EnergieActie.net weet het antwoord.

Alleen voor variabele energiecontracten

Wie een vast contract heeft, merkt helemaal niets van de prijsdaling. Alleen consumenten met een variabel energiecontract merkt dat de energieprijs per 1 juli omlaag is gegaan. In Nederland heeft ongeveer 60 procent van de huishoudens een dergelijk energiecontract.

De prijzen voor energie worden twee keer per jaar vastgesteld: op 1 januari en op 1 juli. Precies op de helft van het jaar, dus. Wie een variabel tarief heeft, profiteert nu van de lagere energieprijzen. Maar wie de energieprijs heeft vastgezet voor één of drie jaar, heeft pech.

De oorzaken van de lagere energierekening

Dat de energieprijzen nu weer eens omlaag gaan, heeft te maken met een aantal factoren. Zo kregen we te maken met een zachte winter en wordt er meer goedkope duurzame energie vanuit Duitsland geïmporteerd. Een ander positief effect heeft de lage gasprijs. Veel mensen beseffen zich het niet, maar naast kolen wordt ook veel gas gebruikt voor het opwekken van energie.

Liberalisering

Energie-experts stellen dat de stroom- en gastarieven van 1 juli op hetzelfde niveau liggen als in 2004. Op dat moment werd de energiemarkt geliberaliseerd.

Vergelijkingssites zien ook een nadeel aan de liberalisering: de overheid voerde niet veel later de energiebelasting en de Opslag Duurzame Energie in. Daardoor ging de prijs alsnog omhoog. De afgelopen jaren ging de kale prijs voor energie wel vaker omlaag, maar merkten consumenten daar niets van in de portemonnee. Sinds 2004 zijn de vaste leveringskosten verdubbeld.

Besparingen

Gemiddeld gebruikt een Nederlands gezin zo’n 3500 kilowattuur aan stroom en 1800 kubieke meter aan gas. Dat houdt in dat er een besparing valt te behalen van 83 euro (bij Essent) tot 145 euro (bij Delta).

Het is niet zo dat de consument de prijsdalingen direct in de portemonnee merkt. Het prijsverschil wordt niet direct op de bankrekening gestort. De energiemaatschappij werkt namelijk met een voorschotbedrag. Die moet de afnemer van energie zelf aanpassen.

Het voorschotbedrag aanpassen?

Het is nu dus dé tijd om het voorschotbedrag aan te passen. Dat kan via de website van de energiemaatschappij. Een andere optie is om het voorschotbedrag hetzelfde te laten. Op die manier kun je voorkomen dat je aan het eind van het jaar onverwachts moet bijbetalen. Je krijgt het bedrag dan bij de jaarafrekening. De energiemaatschappij vangt dan rente, en niet de klant.

Of het verstandig is om het energietarief nu vast te laten zetten, weet niemand. Het is moeilijk om de energieprijzen van de toekomst te voorspellen. Wel kunnen we je aanraden om het contract niet langer dan een jaar vast te zetten. Dan valt er flink van het overstappen naar een andere energieleverancier te profiteren.

Overstappen

Wil je energie besparen? Dan doe je er goed aan om de energieacties in de gaten te houden. Het overstappen naar een andere energiemaatschappij loont nu meer dan ooit. Overstappers profiteren nu namelijk van een welkomstbonus met een actie tarief.

Door het contract niet langer te laten lopen dan een jaar, kun je ieder jaar wisselen van aanbieder. Een gezin dat nog nooit bij een andere aanbieder heeft gezeten, kan wel 483 euro per jaar besparen door te kiezen voor de goedkoopste aanbieder.

De prijs van energie in de toekomst

Helaas, geen goed nieuws: de prijs zal niet zo blijven. Volgens energie-experts zal de energierekening in de toekomst weer stijgen. Hoogleraar Machiel Mulder van de Rijksuniversiteit Groningen doet bij RTL Nieuws de voorspelling dat we in de toekomst weer meer betalen. In Duitsland is er namelijk veel geld geïnvesteerd in duurzame energie. Nederland kan daar niet bij achterblijven.

Subsidies zijn niet gratis; de burger moet meebetalen aan subsidies op windmolen en zonnepanelen. Dat gebeurt via de energierekening. Zo is de vreugde maar van korte duur.

Laat een reactie achter