Energieregels

De Nederlandse energieregels: onze rechten

Vorige maand dienden leden van de Europese Commissie een resolutie in met ‘een nieuwe deal voor energieconsumenten’. Zo’n resolutie moet er voor zorgen dat consumenten meer macht krijgen op de energiemarkt. Volgens de Commissie zijn een paar zaken op de Europese energiemarkt nog niet goed geregeld. Opvallend is dat de Commissie veel Nederlandse regels overneemt. Hoe werken onze energieregels eigenlijk?

Over de resolutie

Europese besluiten zijn altijd wat ingewikkeld en daarom niet snel te begrijpen voor de Europese burgers. Daarom dook EnergieActie.net in de materie; wat voor nieuwe energieregels wil de Europese Commissie eigenlijk graag?

Allereerst gaat het erom dat we efficiënter omgaan met energie. Ten tweede gaat het over transparantie: het moet voor afnemers van energie duidelijk zijn hoe ze bijvoorbeeld het snelst kunnen overstappen. We kijken ook welke energieregels bij ons al van kracht zijn.

Lokaal elektriciteitsnetwerk

In Nederland kies je niet zelf voor een netbeheerder. Je woont op een adres en krijgt daarom ook een postcode. Die postcode bepaalt ook bij welke netbeheerder je wordt aangesloten. Je wordt aan het lokale elektriciteitsnetwerk verbonden.

Dat houdt in dat het contract stopt als je gaat verhuizen en de postcode onder een andere netbeheerder valt. In het buitenland moet dat straks ook gebeuren.

Prijsregulatie

De Europese Commissie zou graag zien dat andere Europese landen het Nederlandse systeem volgen. Sinds 2004 mogen energieleveranciers namelijk hun eigen tarieven bepalen. Er is geen sprake meer van prijsregulatie.

Dat houdt in dat energiebedrijven elkaar de markt uit kunnen prijzen. Dat zorgt bij consumenten voor scherpere aanbiedingen. Het houdt ook in dat we sinds bijna 12 jaar energieacties hebben. Daar kan de energieconsument flink van profiteren. Daardoor is energie in Nederland ook relatief goedkoop.

Meer keuze

In Nederland kregen we met de komst van de vrije energiemarkt meer keuze. Dat heeft er toe geleid dat we nu energie kunnen vergelijken. Op de lijsten staan kleine en grote energieleveranciers. Wie zich wil aansluiten bij een regionale aanbieder, kan dat doet.

Een voorbeeld: bij sommige energieleveranciers is het mogelijk om te kiezen welke windmolen energie gaat leveren. Bij andere aanbieders is het mogelijk om te kiezen of energie wordt opgewekt met zonnepanelen in Zwolle, of met een windmolen bij de Noordzee.

De vrije energiemarkt heeft ook gezorgd voor de komst van kleinere, lokale initiatieven die soms interessante aanbiedingen hebben. Europees gezien moet dat voorbeeld gevolgd worden.

Gemakkelijker overstappen

In ons land is overstappen relatief gemakkelijk. Je vult online je gegevens in, vergelijkt, kiest de voordeligste energieleverancier en je bent overgestapt. Het klusje duurt nog geen kwartier.

De Autoriteit Consument en Markt houdt energieaanbieders scherp in de gaten: geven ze wel genoeg informatie? En is die informatie eerlijk? Weet de klant precies waar hij of zij aan toe is? Het overstappen duurt nu al niet lang, maar wat de Europese Commissie betreft mag het best nog wat sneller.

Vrije keuze

Als je kijkt naar de Nederlandse markt, zijn we een voorbeeld voor anderen. Dankzij websites als EnergieActie.net kunnen energiegebruikers een goede keuze maken, op basis van eerlijke en transparante informatie. De consument heeft echt de macht op de markt.

Die macht ervaren we vooral bij het overstappen. Er is heel veel concurrentie, waardoor energiebedrijven gedwongen worden met aantrekkelijke energieacties, aanbiedingen en prijzen te komen. Daarnaast moet klantenservice hoog in het vaandel staan.

Ruimte voor verbetering van de Nederlandse energieregels

Betekent dit dan dat er helemaal niets in Nederland verbeterd hoeft te worden? Nee. De Europese Commissie vindt dat het overstappen in Nederland nog wel wat soepeler kan.

Te lange wachttijden

In het voorstel staat bijvoorbeeld dat de consument binnen drie weken na het overstappen gebruik moet kunnen maken van het nieuwe energiecontract. Dat duurt nu nog vier tot zes weken: veel t elang, vindt de Europese Commissie.

Energie besparen

De Europese Commissie vindt dat Nederlandse energiebedrijven veel doen aan het aanbieden van scherpe tarieven, maar de focus ligt daarbij niet op het besparen van energie.

Omdat we te maken hebben met de opwarming van de aarde en een veranderend klimaat, zouden energieleveranciers zich veel meer moeten focussen op energie besparen. Een energiemaatschappij krijgt dan veel meer een adviserende rol in plaats van een aanbiedende rol.

Slimme meters

Volgens de Europese Commissie moeten slimme meters standaard worden. Ze moeten veel vaker worden ingezet. In ons land moet dat geregeld worden door een slimme meter standaard bij een energiecontract te leveren. Op die manier worden we bewuster van ons verbruik.

Kortom: er gaat al heel veel goed, maar er is ook nog werk aan de winkel.

Laat een reactie achter