Blauwe energie

Blauwe energie: wat is het en hoe werkt het?

Op EnergieActie.net schrijven we regelmatig over duurzame energie. Je hebt waarschijnlijk al wel eens gehoord van groene energie, maar ken je het begrip ‘blauwe energie’ ook? Bij blauwe energie gaat het om energie die is opgewekt met water. Maar wat is het precies en hoe werkt het? En waarom is blauwe energie geschikt voor Nederland?

Wat is blauwe energie?

Blauwe energie is energie die wordt opgewekt uit water. Nederland is een bijzonder geschikt land hiervoor, omdat wij zowel veel zoet- als zoutwater hebben. Deze twee soorten water vormen de basis voor blauwe energie. Deze mengeling zorgt er namelijk voor dat er stroom kan worden opgewekt uit water.

Eigenlijk is blauwe energie niets nieuws. De eerste ideeën om water te gebruiken als bron van energie stammen uit de jaren zeventig. De eerste testprojecten gingen van start in de jaren negentig. Bijna 20 jaar later, in 2009, werd aan de Oslofjord bij Tofte in Noorwegen een blauwe energiecentrale in bedrijf genomen.

De opwekking van blauwe energie

Hoe gaat het opwekken van blauwe stroom nu eigenlijk in zijn werk? Zoals gezegd zijn zoet water en zout water de belangrijkste ingrediënten voor de opwek van blauwe energie. Bij deze vorm van duurzame energie wordt gebruik gemaakt van twee verschillende soorten membranen.

Het ene type membraan verhuist de positief geladen deeltjes van het zoute water (zogenaamde natriumionen) naar het zoete water. Het andere membraan doet precies hetzelfde, maar dan andersom: de negatief geladen deeltjes uit het zoete water worden verhuisd naar het zoute water (de zogenaamde choloride-ionen). Door deze deeltjes samen te voegen krijg je een elektrisch geladen stroom. Vergelijk het maar met een batterij; die heeft ook een plus en een min. De elektrisch geladen stroom kunnen we gebruiken voor Nederlandse huishoudens.

Blauwe energie in Nederland

In Nederland hebben we zoet water en zout water. De perfecte locatie voor het opwekken van blauwe stroom is de Afsluitdijk. Daar komt zout water uit de Waddenzee en zoet water uit het IJsselmeer. Om die reden is er Nederlands’ eerste blauwe energiecentrale gebouwd. Deze werd eind november 2014 geopend door Koning Willem-Alexander.

De blauwe energiecentrale heeft een poosje proef gedraaid, maar dat was nog maar het begin. Dit jaar wordt de volgende stap gezet. Op dit moment profiteren zo’n 1250 gezinnen van blauwe stroom. Uiteindelijk is het doel om een installatie van 200 megawatt te bouwen. Daarmee kunnen 500.00 gezinnen worden voorzien van blauwe energie.

De voordelen

Energie uit water is één van de duurzaamste vormen als het gaat om het opwekken van energie. Dat komt doordat er geen broeikassen vrijkomen. De grondstoffen ervoor kosten niets en ze zijn ongelimiteerd. Water lijkt in Nederland immers nooit op te gaan.

Een ander groot voordeel ten opzichte van zonne-energie of windenergie is dat energieleveranciers niet afhankelijk zijn van het weer. Het maakt blauwe energie een stuk betrouwbaarder. Wind en zon zijn niet altijd beschikbaar, maar water is er altijd.

De mogelijkheden

In ons land stroomt gemiddeld meer dan 3300 kubieke meter zoet water per seconde in zee. Dat houdt in dat we daarmee een potentieel hebben van 3,3 gigawatt. In Nederland zijn er veel gemalen die zoet water uit laagliggend land in zee pompen. Als we met zogenaamde ‘osmotische druk’ zouden werken, kunnen we er in theorie energie mee opwekken.

Kosten besparen met blauwe energie?

Blauwe energie klinkt als een mooie oplossing voor het Nederlandse energievraagstuk. We hebben immers genoeg water. De verwachting is dan ook dat tien procent van het Nederlandse elektriciteitsverbruik straks wordt opgewekt met behulp van blauwe energiecentrales. Zo’n energiecentrale is qua kosten gunstig, omdat energie-experts verwachten dat er voor nog geen acht cent per kilowattuur energie opgewekt kan worden.

Dat betekent dat blauwe energie goedkoper wordt dan zonne- en windenergie. Het is alleen nog wel duurder dan energie uit aardolie, maar gezien het feit dat Nederlanders zich steeds meer inspannen voor duurzame energie, zou blauwe stroom nog wel eens de toekomst kunnen hebben. Tot het zover is, doe je er goed aan je te verdiepen in groene energie.

1 Comment

  1. Willem-JAN VAN aMELROOIJ Beantwoorden

    geweldig , dit heeft echt toekomst.

Laat een reactie achter