Zakelijke energie

Zakelijke energie vergelijken: zo doe je dat

Ben je ondernemer? Dan kun je er voor kiezen om zakelijke energie af te nemen. Je sluit dan een zakelijk energiecontract af. Er zijn verschillende voordelen om daarvoor te kiezen, maar in sommige gevallen ben je beter af door als particulier energie af te nemen. Hoe vergelijk je nu eigenlijk zakelijke energie? EnergieActie.net noemt een paar punten waar je op kunt letten.

Van een energieactie profiteren

Energiekosten vormen een grote kostenpost voor bedrijven. Gelukkig valt er flink op te besparen. Zo zijn er vaak welkomstkortingen, gelden er voordeligere stroom- en gastarieven, verschillen de vaste leveringskosten en zijn er andere energieacties.

Wie dus optimaal wil profiteren, bekijkt eerst de verschillende energieacties en houdt dit in zijn of haar achterhoofd. Daarna kan het vergelijken via een vergelijker beginnen.

Stroomaansluiting

Een veel gemaakte fout is het opgeven van de verkeerde stroomaansluiting. Eerlijk is eerlijk: hoe vaak kijken we daar nu naar? De meeste mensen hebben geen flauw idee van welke aansluiting ze hebben. Het is handig om je daar toch in te verdiepen, want bij zakelijke energie moet een bepaalde hoeveelheid krachtstroom (draaistroom) opgegeven worden.

Deze stroom begint bij een aansluiting van 3 x 25 ampère en kan doorlopen tot 3 x 80 ampère. In het laatste geval spreken we van ‘grootzakelijke energie’. Zo’n grote aansluiting is noodzakelijk voor bedrijven met veel zware, stroomverslindende apparaten. Het spanningsniveau gaat daar dan ook tot 400 volt, in plaats van de gebruikelijke 230 volt.

Besparen op je stroomaansluiting

Een aansluiting voor grootzakelijke energie heeft meer vermogen. De hoeveelheid blijft hetzelfde, maar de kracht neemt toe. Het verschil zit dan ook niet in de prijs voor energieverbruik, maar in de prijs voor netwerkkosten. Met name de prijs van het capaciteitsafhankelijke transporttarief stijgt.

Het is goed om te weten dat er een groot verschil zit tussen een kleine en een grote aansluiting. Het verschil tussen 3 x 25 ampère en 3 x 80 ampère kan jaarlijks duizenden euro’s bedragen.

Klein of groot verbruik?

Naast het verschil in kleinzakelijk en grootzakelijk kennen we ook een verschil in groot- en kleinverbruikers van zakelijke energie. Daarom bieden energiemaatschappijen ook verschillende energiecontracten aan.

De termen ‘kleinzakelijk’ en ‘kleinverbruik’ hebben wel iets met elkaar te maken: alles tot een aansluiting van 3 x 80 ampère zien we als ‘kleinzakelijk’ en berekenen we tot het ‘kleinverbruik’. Kleinverbruik is een verbruik van maximaal 80.000 kilowattuur per jaar. We spreken van ‘grootverbruik’ als een bedrijf meer dan 80.000 kilowattuur per jaar verbruikt.

Letten op de gasmeter

Bij het vergelijken moet vaak ook het gasverbruik opgegeven worden. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verschillende gasmeters: G6, G10, G16 en G25. Wanneer kies je wat? Een korte opsomming:

G6: bij een verbruik van 0 tot 10.000 kuub gas per jaar;
G10: bij een verbruik van 10.000 tot 15.000 kuub gas per jaar;
G16: bij een verbruik van 15.000 tot 30.000 kuub gas per jaar;
G25: bij een verbruik van 30.000 kuub gas of meer per jaar.

De kosten

De netbeheerder controleert de aansluiting en kan deze aanpassen. Daar zijn kosten aan verbonden: wie wordt overgezet naar een grotere aansluiting zal meer gaan betalen. Voor een grootzakelijk contract moet bovendien een offerte aangevraagd worden. Dat kan bij de energieleveranciers zelf, maar ook online: via energievergelijkers.

Zakelijke energie of particuliere energie?

Wanneer kun je als ondernemer het beste kiezen voor een zakelijk contract? Dat ligt vooral aan hoe het belastingtechnisch geregeld is. Zakelijke energie kent wat fiscale voordelen; het valt af te trekken van de omzetbelasting.

Maar soms is het voordeel zó miniem, dat er beter gekozen kan worden voor een particulier contract. Dat geldt vooral voor kleine bedrijven. Welk energiecontract voor jou het grootste voordeel kent, kun je uitvinden door het verbruik eerst in een particuliere energievergelijker in te voeren, en daarna in een zakelijke energievergelijker. Op die manier kun je de tarieven vergelijken. Houd daarbij wel rekening met de netwerkkosten.

Mag ik het contract zomaar stopzetten?

Goed om te weten: als ondernemer draag je extra verantwoordelijkheid. Bij het overstappen moet de ondernemer zélf zijn contract opzeggen en zélf de overstap regelen. Bij een particulier contract hoeft dat niet. De nieuwe leverancier regelt dit vaak.

Vraag daarom bij de huidige leverancier naar de voorwaarden voor het opzeggen van een zakelijk contract. Dat kan nog eens van pas komen als er iets in de bedrijfssituatie verandert waardoor je aansluiting veranderd moet worden en overstappen voordeliger is dan blijven.

Laat een reactie achter